Biyoistatistik Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Program Sorumlusu : Prof. Dr. M. Yusuf ÇELİK
Email : ycelik@biruni.edu.tr

Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Biyoistatistik sağlık alanında karar verme yöntemlerini uygular ve geliştirir. Bunları klinik, deneysel ve saha çalışmalarındaki hipotezleri kanıtlamak amacıyla kullanır. Ayrıca, ilaç endüstrisi ve diğer tıb ile ilgili sanayi çalışmalarında yer alır. Günümüzde kalite çalışmalarında doğru kararı vermede yöntem kullanır. Günümüzde kullanılan kalite programları istatistik yöntemlerle donatılmıştır. Bir ilacın, teşhis veya tedavi yönteminin etkinliği veya doğruluğu ile ilgili karar sadece Biyoistatistik yöntem kullanarak verilir. Çünkü Biyoistatistik karar yöntemleri ile donatılmış bir bilim dalıdır. Sağlık alanı bilimsel yayınlar söz konusu yöntemler kullanılarak yayınlanmıştır. Ancak tıp otoritelerinin belirttiği gibi, günümüzde tıp alanı öğrencilerine Biyoistatistik teorik ve pratik eğitimi için ayrılan süre çok azdır. Bu durum mezuniyet sonrası akademik çalışmalarda zorluklarla karşılaşılmasına neden olmaktadır.

Biyoistatistik, istatistik bilim dalına ait bilimsel yöntemleri tıp alanı araştırmaları için geliştiren ve uygulamasını sağlayan bir bilim dalıdır. Bir anlamda Biyoistatistik, araştırma yöntem biliminin tıp alanı ile olan arakesitini oluşturur. Söz konusu arakesit gün geçtikçe genişlemektedir. Tıp otoriteleri, gelecekteki hekimlerin bilimsel gelişmenin gerisinde kalmamaları için daha çok istatistik yöntem öğrenmeleri gerektiğini ifade etmektedirler. Tıp alanı, İstatistik ve Bilgisayar gibi uygulamalı bilim dalları ile gün geçtikçe ileri adımlar atmaktadır.

Tıp alanı olasılıkların önemli bir ölçüde önem kazandığı bir alandır. Biyoistatistik bilim dalı da olasılığın ölçülmesinde önemli yöntemler geliştirmiş bir bilim dalıdır. Bu nedenle hekimin teşhis ve tedavide kullandığı yöntem ve ilaçların olası iyileştirme veya iyileştirmeme durumunu ortaya çıkarması ve doğru kararın verilmesinde bilimsel yöntemlerle ortaya koyması gerekir.

Günümüzde araştırma yöntemlerinin öğrenilmesi ve uygulanması önemini arttırmaktadır. Sağlık alanı araştırıcıları sadece literatürleri takip etmemekte ayrıca bunlara katkıda bulunmak istemektedir. Bu nedenle Biyoistatistiğin önemi gittikçe artmaktadır. Uygulamalı bilim dallarının günümüzdeki gelişmesi baş döndürücü bir hızla sürmektedir. Geleceğin çağdaş, bilimsel alanda becerikli hekimleri yetiştirmek için Biyoistatistik yöntem öğretmek zorunda olduğumuzu hatırlatmak gerekir. Sağlık alanı araştırmalarının çok başarılı olduğu söylenemez. Tıp alanında yapılan araştırmalarda, kullanılan istatistiksel yöntemler, konunun aydınlatılması için değil,  çoğu kez araştırmaya bir destek sağlanması için uygulanmaktadır. Bu durum, istatistik kavram ve yöntemlerin anlamlı bir şekilde bilinmediğinden kaynaklanır.

Bütün bu nedenler Tıp Alanında yetişen hekimler ve Tıp Fakültelerinde Biyoistatistik Anabilim Dallarının gelişmesi açısından bu alanda yüksek lisans eğitiminin açılmasını ve sürekliliğinin devamının sağlanması zorunlu hale gelmiştir.

Lisans Programında İstatistik Bölümü mezunu olmak. ALES sınav puanı aranmamaktadır.

Prof. Dr. M.Yusuf Çelik

Kredili derslerini ve dönem projesini başarıyla tamamlayan öğrenciye tezsiz yüksek lisans diploması verilir.

Programın 2018-2019 yılı öğrenim ücreti KDV dahil 13.200 TL’dir. Yabancı uyruklu öğrenciler için 4.000$’dır.

Adınız Soyadınız

T.C. Numaranız

Telefon Numaranız

MEZUN OLDUĞUNUZ

Üniversite

Fakülte

Bölüm

Varsa Diplomanızın Görseli

İSTEDİĞİNİZ LİSANSÜSTÜ PROGRAM

ERKEK ÖĞRENCİLER İÇİN

Askerlik DurumuYaptıMuafTecilli

Tecilliyseniz Hangi Tarihe Kadar?